10 tips en trucs voor professionals

Tip 1: ABC pagina's

Op de ouder ABC pagina’s, vinden ouders per onderwerp of thema meer informatie over datgeen waar ze informatie voor zoeken. 

Ben je benieuwd hoe deze pagina’s tot stand zijn gekomen en hoe je deze als professional kunt inzetten naar ouders toe? Doe inspiratie op via bovenstaande video. 

Tip 2: IMH voor ouders - Instagram

Wil jij gelijk gebruik maken van de informatie die wij vanuit IMH Nederland op het speciale instagram account voor ouders hebben verzameld? Scan dan de QR code en komt gelijk op ons account. 

Tip 3: Website helpmijnbabyhuilt.nl

Begeleid jij ouders van onrustige baby’s? Kijk dan eens op de site: www.helpmijnbabyhuilt.nl voor meer informatie. Op deze website hebben we met experts betrouwbare adviezen, filmpjes, podcast en meer informatie voor ouders gebundeld. Via deze site kunnen ouders een IMH-professional met expertise onrustige baby bij hun in de buurt vinden.

Tip 4: Zelfhulpboeken

Marilene de Zeeuw en Carla Brok hebben informatie die zij inzetten tijdens behandelingen, geordend in handige zelfhulpen voor ouders. Benut deze informatie om je behandeling te ondersteunen en effectiever te maken. 

De zelfhulpen zijn te vinden via onze ABC-pagina’s of door in te loggen op je gratis account op mijn.imhnederland.nl

Tip 5: IMH Map

Altijd de juist tools en informatie voor ouders bij de hand? Zorg dan dat je de IMH map in je werktas hebt zitten! Je kan op deze manier tijdens elk gesprek met ouders de juiste visuele ondersteuning pakken. Bovendien helpen de QR-codes om jou en ouders van de juiste achtergrond informatie te voorzien. 

De map is te verkrijgen als je bij IMH Nederland het pakket compleet besteld. Zo heb je naast de map, ook altijd de juiste kennis vanuit Vakblad Vroeg, webinars en e-learnings bij de hand. En bij je IMH-geschoold? Vul dan je profiel in en zorg dat je vindbaar bent voor verwijzers en ouders. 

Tip 6: Netwerkdraaiboeken

Vanuit IMH Nederland is er met ondersteuning van onder meer ZonMW en verschillende partners gewerkt aan draaiboeken om netwerksamenwerking in te richten. De draaiboeken geven een opsomming van handige netwerkpartners, screening en triage instrumenten en state of the art behandelingen. 

De netwerkdraaiboeken zijn kosteloos te vinden door in te loggen op je gratis account op mijn.imhnederland.nl

Tip 7: Online oudergroepen

Wist jij dat er al veel onderzoek gedaan is naar de effecten van begeleide zelfhulp en oudergroepen? Het blijkt uit die onderzoeken dat dit een effectieve vorm van zelfhulp is. En dat is waarom we IMH oudergroepen opgezet hebben. 

In deze oudergroepen, kunnen ouders elkaar ondersteunen en herkenning vinden. Er staan allerlei betrouwbare materialen klaar voor ouders. IMH professionals begeleiden de groepen. De oudergroepen kan je inzetten ter ondersteuning van je behandeling. 

De groepen zijn betaald. Voor €149,- per 6 maanden hebben ouders onbeperkt toegang tot de materialen, zelfhulpgroepen en live sessies met IMH professionals.

Meer informatie over de oudergroepen is te vinden via begeleide IMH oudergroepen

Tip 8: IMH gesprekskaarten

Arianne Brandes en Leonie van Harten hebben gesprekskaarten ontwikkeld ter ondersteuning van gesprekken met ouders van kinderen in de leeftijd  -9 maanden tot 6 jaar. De 40 gesprekskaarten zijn onderverdeeld in 5 categorieën namelijk (1) Zwangerschap & geboorte (2) Baby (3) Kind (4) Ouderschap & partnerrelatie (5) IMH gerelateerde quotes.

De gesprekskaartjes zijn hier te bestellen

Tip 9: Huismodel

Wie opgeleid is vanuit de IMH-visie kent het huismodel vast. Ondanks dat dit een simpel model is zoeken professionals soms nog naar een goede invulling van het model. In dit filmpje wordt kort uitgelegd wat de kern van het model is en hoe je dit model voor je kan laten werken in gesprekken met ouders.  

 

Tip 10: Traumatoolbox

Gratis tips om ouders te helpen bij het schrijven van het EMDR-Verhaal

Met heldere uitleg over de EMDR-Verhalenmethode, zodat:

  • het kind ingrijpende ervaringen kan verwerken
  • jij je nog competenter voelt bij het behandelen van kinderen met traumagerelateerde klachten
  • ouders zich krachtiger voelen als co-therapeut

Je kan Cindy de Wit volgen op LinkedIN, waar Cindy regelmatig verschillende tools gratis deelt. 

Heb jij materialen of een werkwijze bedacht, of gebruik je bepaalde materialen van anderen die jou, collega's en/of ouders in de praktijk goed helpen. En zijn die materialen ontstaan op de IMH-visie? Laat het ons weten. Dan zorgen we dat dit ook een plekje krijgt op deze pagina. Zo breiden we deze pagina steeds verder uit. 

Samen kunnen we ervoor zorgen dat de kennis hierover gedeeld wordt met alle andere professionals in Nederland, zodat we elkaar helpen in ons mooie en soms ook uitdagende vak. Je kan jouw tips en trucs mailen naar info@imhnederland.nl.