Sociaal Ecologisch model van Belsky

Theoretische achtergrond

Het Sociaal Ecologisch model van Belsky helpt je om een overzicht te geven welke factoren van invloed zijn op de ontwikkeling van de ouder-kind relatie en de ontwikkeling van het kind. Op basis hiervan en in combinatie met (wetenschappelijke) informatie, probeer je voorspellingen te doen over de toekomstige (gezondheids)ontwikkeling van het kind.

Hoor van Marilene de Zeeuw wat de achtergronden van dit model zijn.

Hoe gebruik je het model in de praktijk?

Het model heeft zich door de tijd heen ontwikkelt, tot het format zoals je kent via ons platform IMH Nederland. We gebruiken het model op meerdere manieren. Je kan het model zelf invullen; zowel aan de start van een traject als tussentijds om te toetsen of alle informatie compleet is en je op de goede weg zit. Je kan het model zelf invullen, als ook samen met je team. Door het model digitaal in te vullen, kan je het presenteren op een scherm. Handig, zo houd je overzicht en hoeft niet ieder zijn eigen aantekeningen bij te houden.

Ook kan je ouders vragen om zelf of samen met jou het model in te vullen. Dat kan aan de start van een traject, als ook tussentijds. Om steeds overzicht te houden op de informatie die jullie verzameld hebben.

Sociaal Ecologisch model van Belsky

Hiernaast staat het model, dat je kan invullen. Klik op het model en hij vergroot.

Zorg dat je steeds de laatste versie van het model hebt. In onze toolbox staat altijd de laatste versie die je gratis kan downloaden. Aanmelden voor de toolbox kan (kosteloos) via Starten met IMH.