Parenthood Constellation

Achtergrondinformatie Motherhood Constellation

In de meeste IMH opleidingen in Nederland wordt de theorie van ‘The Motherhood Constellation’  van Daniel Stern uitgelegd. Door de tijd heen wordt gelukkig ook de rol van de vader steeds beter in beeld gebracht. Er is beperkt, maar wel recente literatuur (Berman & Long, 2021), die beschrijft dat bij vaders het beschermen van moeder en kind ook een belangrijke transitie is. 

Transitie naar het ouderschap

De overgang naar het ouderschap wordt op verschillende manieren beschreven. Eén van die uitwerkingen is gedaan door Daniel Stern in ‘The Motherhood Constellation’. Recente beschrijvingen zijn gemaakt over The Fatherhood Constallation door Berman & Long (2021) en door Skevaril & Presslorová (2024). Omdat thema’s van zowel vader als moeder, veel overlap hebben, wordt er ook wel gesproken over Parenthood Constellation (Van den Bergh, 2021). In het Nederlandse zorgstelsel wordt daarbij ook wel gesproken over de term ‘transitie naar het ouderschap’. 

Zoals al wordt aangegeven, zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen in de overgang naar het ouderschap. Een belangrijk element hierbij is de biologische voorsprong die de moeder heeft ten opzichte van de vader. Het is essentieel om hier rekening mee te houden, zeker omdat dit verschil kan zorgen dat de driehoek tussen vader, moeder en baby uit balans kan raken. 

Lees hier meer over driehoeken en systemische uitgangspunten. 

Uitleg aan ouders

Vader en moeder worden is een ware overgang in je leven. Hoewel sommige ouders al heel lang een kinderwens hebben, wil dit niet zeggen dat het makkelijk is om je aan te passen aan de nieuwe situatie. Allerlei gevoelens en veranderingen poppen op, die je vooraf niet kon bedenken. 

Daarom is er best veel geschreven over deze overgang. In dit filmpje leggen we uit wat we hier precies van weten.