Window of Tolerance

Video met uitleg

Eén van de belangrijke ontwikkeltaken van baby’s en jonge kinderen is leren omgaan met emoties. Daarom is kennis over stress – en emotieregulatie en de ontwikkeling van de ‘Window of Tolerance’ erg belangrijk. 

Reguleren moet je leren

De ‘Window of Tolerance’ of ook wel het ‘raampje’ genoemd, is bij baby’s nog erg smal. Er is vaak weinig nodig, voordat baby’s uit balans raken. Als volwassenen hebben wij dan ook een belangrijk taak, in het opvangen van emoties en we hebben (jonge) kinderen te helpen weer kalm te worden. Hoe ouder kinderen worden, hoe beter het lukt hen lukt om hun emoties zelf te reguleren. Het raampje wordt door de tijd heen dus steeds breder. 

Uitleg aan ouders

Als ouders heb je vaak geen uitleg gekregen over de ontwikkeling van het systeem dat emoties regelt. Daarom is er een organisatie, Augeo, die deze informatie in een filmpje heeft gezet. In dit filmpje leer je hoe emoties werken, zowel bij je kind als ook bij jezelf. 

Onze collega Heidi van ‘t Hoff legt uit wat jij als ouder kan doen om je kind te helpen om binnen ‘het raampje’ te blijven.  

Hoe werkt de Window of Tolerance’ nu in de praktijk? En hoe werkt het bij jouzelf? In dit filmpje legt Heidi van ‘t Hoff dit begrip uit met een eigen voorbeeld.