Het huismodel

Video met uitleg voor professionals

Het huismodel is een simpele manier om in beeld te krijgen hoe gezinsleden erbij zitten en hoe hun relaties onderling zijn. 

Je kan het model bij de verschillende doelgroepen gebruiken (dus ook voor ouders met een verstandelijke beperking), omdat het eenvoudig is en visueel. Of gebruik het in een overleg met andere zorgprofessionals als er een plan gemaakt moet worden, zodat je samen snapt op welke laag en relatie je insteekt.

Wil je meer lezen over het huismodel? Lees dan deze blog.

Hoe gebruik je het model in de praktijk?

Het huismodel kan je op meerdere manieren toepassen. Zo kan je het model gebruiken als psycho-educatie over het denken van relaties binnen een gezin. Je kan het invullen samen met ouders of ouders zelf laten nadenken over hoe ‘hun huis’ eruit zou zien.  Ouders kunnen tijdens de behandeling een nieuw huis tekenen, zodat je kan zien of er al veranderingen zichtbaar zijn. 

Je kan het model gebruiken om na een periode van diagnostiek een samenvatting te geven van je bevindingen. En op basis daarvan bepaal je dan samen met ouders de insteek van de behandeling. 

Meer weten over hoe je het huismodel toepast in de praktijk? Kijk dan dit filmpje

Het huismodel: uitleg voor ouders

Een huis heeft een goede fundering en stevige muren. Zo blijft het dak stevig en de nok stabiel. Eigenlijk is het huis daarmee een mooi voorbeeld van het gezin. Want ook een gezin heeft een fundering nodig en stevige muren en wanden. Ik hoor je denken ‘hoe zit dat precies?’. In deze filmpjes leggen we dat uit. 

Ik heb een vraag vanwege mijn eigen klachten

Het huismodel kan je op verschillende manieren gebruiken. Het bovenste filmpje geeft uitleg hoe het huismodel werkt, als jij als ouders vragen hebt. Bijvoorbeeld omdat je psychische klachten hebt of omdat je last hebt van dingen van vroeger. 

Ik heb een vraag vanwege de ontwikkeling van mijn kind

In het onderste filmpje krijg je uitleg hoe je het huismodel kan gebruiken als je vragen hebt over de ontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld omdat je kind veel huilt of omdat er veel boze buien of ontwikkelingsproblemen zijn bij je kind.