Cirkels van Veiligheid en Vertrouwen

Video uitleg voor ouders en professionals

Hoe versterk je de band met je kind? Hoe geef je jouw kind voldoende vertrouwen en ben je er als je kind je nodig heeft? In dit filmpje krijg je uitleg hoe de Cirkel van Veiligheid en Vertrouwen werkt en waar je als ouder op kan letten bij de opvoeding van je kind(eren). 

Meerdere cirkels

Het is heel fijn als je er kan zijn voor je kind. Maar niet altijd lukt dit. Dat is geen probleem, want we weten dat er heel vaak mismatches tussen ouders en kinderen is. Dat is niet erg, want jij en je kind leren hiervan. En ‘foutjes’ herstellen is juist heel leerzaam. 

Soms is het echter zo, dat er patronen tussen ouder en kind ontstaan, die niet meer goed herstelt worden. Of die zo vaak voorkomen, dat je niet meer anders weet. Het kan dan goed zijn om te kijken welke cirkel bij jullie interactie past. En misschien is het goed om hulp te vragen om te kijken hoe je patronen wellicht wat kan aanpassen. 

Zelf aan de slag?

Naar het gelijknamige boek “er zijn voor je kind” van Marilene de Zeeuw & Carla Brok is deze zelfhulp gemaakt. In deze zelfhulp krijg je veel achtergronden hoe de band met je kind zich ontwikkelt, hoe je een veilige basis kan worden voor je kind en wat je kan doen als de band met je kind extra ondersteuning nodig heeft. 

Wist je dat elke relatie verschillend is? Het is dus goed om te kijken welke patronen jij herkent tussen jou en je kind. En hoe de patronen zijn tussen bijvoorbeeld je kind en jouw partner. Wat valt je op? En waar kan je van leren?  

 

Wil je meer lezen?

Er valt veel meer te vertellen over denken en opvoeden vanuit de Cirkels van Veiligheid en Vertrouwen. In dit handzame boek van Carla Brok en Marilene de Zeeuw lees je laagdrempelige en betrouwbare achtergrond informatie over emotioneel beschikbaar zijn voor je kind. 

Previous slide
Next slide